Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Θα αλλάξει ο Συλλούρης τον Καφενέ;

Επί τάπητος ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού της Βουλής για να επανέλθει το χαμένο κύρος του κοινοβουλευτισμού στα μάτια των πολιτών.


Κάτια Σάββα
Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, 5/6/2016



Καλεσμένοι επιτροπών, μεταξύ αυτών υπουργοί, ακόμη και ο γενικός εισαγγελέας, περιμένουν πότε θα... καπνίσει στους βουλευτές, μέλη επιτροπής στην οποία έχουν κληθεί, να εμφανιστούν για να μπορεί να σχηματιστεί απαρτία και να ξεκινήσει η συνεδρία. Γραμματείς επιτροπών παίρνουν τηλέφωνα συναδέλφους τους ζητώντας τους να στείλουν κάποιον βουλευτή απλά για να εμφανιστεί δύο λεπτά για σκοπούς απαρτίας και να επιστρέψει στη συνεδρία που τον ενδιαφέρει. Οργανωμένα σύνολα, εκπρόσωποι υπουργείων και ημικρατικών οργανισμών περιμένουν μια και πλέον ώρα για ένα θέμα, για να ενημερωθούν εν τέλει από τον γραμματέα της επιτροπής ότι αυτό αναβάλλεται επειδή το προηγούμενο είχε τραβήξει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Βουλευτές παρατάνε στη μέση συζήτηση ενός θέματος, σε μια επιτροπή, επειδή είχαν υποσχεθεί να παρευρεθούν σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι για να συζητήσουν το ίδιο θέμα, υποθέτοντας μάλλον ποια θα είναι η κατάληξή του. Βουλευτές ζητούν από τους δημοσιογράφους να κάνουν δηλώσεις στην αίθουσα Τύπου για ένα θέμα που είναι ακόμη σε εξέλιξη με τη δικαιολογία ότι βιάζονται να πάνε κάπου αλλού. Χειρότερα: βουλευτές που δεν έχουν ιδέα για ένα θέμα ζητούν από τους δημοσιογράφους να τους ενημερώσουν για να κάνουν σχετική δήλωση και έτσι να «παίξουν» το βράδυ στα δελτία. Βουλευτές που εγγράφουν ένα θέμα καλούν τη Σάρα και τη Μάρα για να καταθέσει απόψεις, πλείστες άσχετες με τον επιδιωκόμενο σκοπό, προκαλώντας έτσι μαραθώνιες συνεδρίες απλώς και μόνο για να ικανοποιήσουν τους προσκεκλημένους.

Οι παροικούντες τη Βουλή μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι τα πιο πάνω δεν αποτελούν αποκυήματα δημοσιογραφικής φαντασίας αλλά αποδίδουν την πραγματική εικόνα του κοινοβουλίου, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, εμπλουτισμένα με φωτογραφίσεις εσωρούχων, κοσμητικών επιθέτων στην Ολομέλεια και άλλα τινά. Ενός κοινοβουλίου που εις μάτην επιδιώκει να κατανείμει ακόμη και αυτές τις μέρες συνεδρίας των επιτροπών σε όλες τις μέρες της εβδομάδας έτσι ώστε να μην συμπίπτουν, αλλά ως επί το πλείστον καταλήγουν να συνωστίζονται σε μια ή δυο μέρες, ειδικά την Πέμπτη, ημέρα της Ολομέλειας, για να μην ταλαιπωρούνται με το πήγαινε-έλα οι βουλευτές άλλων επαρχιών. Και ας παίρνουν κάθε μήνα επίδομα οδοιπορικών σχεδόν 600 ευρώ όλοι ανεξαιρέτως. Ακόμη και το καλοκαίρι.

Το στοίχημα Συλλούρη
Προ της πρόσφατης εκλογής του προέδρου της Βουλής, πολλά ακούστηκαν και πολλά γράφτηκαν αναφορικά με τις θέσεις που πρέπει να έχει ή να μην έχει ο κάθε ένας από τους υποψήφιους όσον αφορά το εθνικό ζήτημα και λιγότερα όσον αφορά αυτές που αφορούν τα καθήκοντα της θέσης: «Ο πρόεδρος διατηρεί την τάξη κατά τις συνεδριάσεις της Βουλής, επιβάλλει την τήρηση του κανονισμού, διευθύνει τη συζήτηση εντός των ορίων του κανονισμού, θέτει σε ψηφοφορία τα ζητήματα, αναγγέλλει το αποτέλεσμα, διερμηνεύει τα αισθήματα της Βουλής και γενικώς μεριμνά για την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών» αναφέρεται στο άρθρο 8.2α του κανονισμού της Βουλής, εκεί όπου απαριθμούνται οι αρμοδιότητες του προέδρου του νομοθετικού σώματος. Στις αρμοδιότητες του προέδρου της Βουλής αναφέρονται επίσης ο διορισμός γραμματέων και κοσμήτορα και η αντιπροσώπευση της Βουλής σε επίσημες εκδηλώσεις. Με δεδομένο πλέον ότι πρόεδρος της Βουλής εξελέγη, με τη στήριξη των βουλευτών του ΔΗΣΥ, ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Δημήτρης Συλλούρης παίρνοντας σκυτάλη από τον Γ. Ομήρου, η ευθύνη βαραίνει πλέον αυτόν για να επαναφέρει τη χαμένη αίγλη του νομοθετικού σώματος επιβάλλοντας την πιστή εφαρμογή του κανονισμού και εκσυγχρονίζοντάς τον εκεί που πρέπει για να καταστεί αποτελεσματικός. Το στοίχημα βεβαίως για τον κ. Συλλούρη είναι να δράσει με γρήγορα αντανακλαστικά, προτού εδραιωθούν και για τους νεοεκλεγέντες  βουλευτές οι νοοτροπίες των επανεκλεγέντων. Άλλωστε το ζητούν και οι ηγεσίες των πλείστων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Να υπενθυμίσουμε μόνο τις προτάσεις του ΑΚΕΛ για εκσυγχρονισμό του κανονισμού της Βουλής βασισμένες σε οκτώ άξονες, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω θα συζητηθούν αύριο στην κρίσιμη πρώτη σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων. Έπειτα, παρότι το έπραξαν σε μια προσπάθεια εκλογής του δικού τους υποψηφίου, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι συμφώνησαν στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των κοινοβουλευτικών επιτροπών, στην αναβάθμιση της Ολομέλειας, στη δημιουργία ιστοσελίδας για ανάρτηση των νομοσχεδίων και των προτάσεων νόμου για συμμετοχή των πολιτών, και πολύ περισσότερο στην τήρηση απουσιολογίου για τις συνεδρίες της Ολομέλειας και των κοινοβουλευτικών επιτροπών και διασύνδεση της αντιμισθίας των βουλευτών με τις παρουσίες τους.

Οι απουσίες
Είναι κοινά παραδεκτό ότι όλα τα προβλήματα στη λειτουργία της Βουλής, αρκετά από τα οποία περιγράφηκαν πιο πάνω, αρχίζουν και τελειώνουν από το γεγονός ότι πολλοί βουλευτές απουσιάζουν αδικαιολόγητα. Και το πράττουν επειδή δεν υπάρχει καμιά συνέπεια. Παρότι ο κανονισμός 15.1 προβλέπει αποκοπή μέρους του μισθού των βουλευτών που απουσιάζουν, ανάλογα με τις φορές που το πράττουν. Παρότι προβλέπει επίσης ότι η επιτροπή τήρησης του κανονισμού οφείλει να συνέρχεται μια φορά τον μήνα σε καθορισμένη ημερομηνία για να εξετάζει ακριβώς τις απουσίες βουλευτών. Σημειωτέον ότι δεν αναφέρεται πουθενά στον κανονισμό ότι οι ηγέτες κομμάτων μπορούν να μην συμμετάσχουν σε επιτροπές και να πληρώνονται ως βουλευτές παρότι εμφανίζονται στη Βουλή μόνο για τη σύσκεψη αρχηγών και τη συνεδρία της Ολομέλειας.

Άλλα θέματα
Αύριο, στην πρώτη σύσκεψη αρχηγών, το πρώτο θέμα στην ατζέντα που έχει ήδη καθοριστεί είναι η ανταλλαγή απόψεων για ενδεχόμενη τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής ή και του Συντάγματος για σκοπούς αναβάθμισης και βελτίωσης της λειτουργίας της Βουλής και των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Όλα τα πιο πάνω αναμένεται να τεθούν, όπως αναμένεται να τεθούν και ζητήματα που αφορούν τις διπλοεγγραφές θεμάτων που... παίζουν στην επικαιρότητα σε περισσότερες από μία επιτροπές, στην κάλυψη του κενού στον κανονισμό για το ποιος αποφασίζει για τα θέματα που θα εξετάσει μια επιτροπή όταν απουσιάζει ο πρόεδρος και ο αναπλ. πρόεδρος, πώς ετοιμάζεται μια πρόταση νόμου κ.ά.

Είναι συνεπώς στο χέρι του νέου προέδρου αλλά και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων να αφουγκραστούν τα μηνύματα της κάλπης και να αρχίσουν με την αλλαγή νοοτροπιών εντός κοινοβουλίου που επηρεάζει ωστόσο το σύνολο της κοινωνίας. Οι νοοτροπίες καφενείου θα πρέπει να περιοριστούν στο αίθριο της Βουλής, εκεί όπου σερβίρονται και καφέδες.

Παρουσία γεν. εισαγγελέα και άλλα νομικά
Ακόμη και πρόεδροι επιτροπών, που όφειλαν να γνωρίζουν, αγνοούν ότι ο γεν. εισαγγελέας με βάση το Σύνταγμα δεν έχει καμία υποχρέωση να παρευρίσκεται σε συνεδρίες κοινοβουλευτικών επιτροπών, παρότι πολλές φορές το πράττει αυτοβούλως. Το θέμα της κατάχρησης των καλών σχέσεων που ανέκαθεν υπάρχουν μεταξύ Βουλής και Νομικής Υπηρεσίας αναμένεται να τεθεί στην αυριανή σύσκεψη αρχηγών, αφού πολλές φορές στο παρελθόν βουλευτές έσχιζαν τα ιμάτιά τους επειδή ο γεν. εισαγγελέας τους ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να παραστεί, αγνοώντας ότι δεν έχει καμιά υποχρέωση. Βέβαια κάποιοι βουλευτές ανέκαθεν αγνοούσαν βασικά νομικά θέματα. Τη διαφορά π.χ. μεταξύ μιας πρότασης νόμου και ενός νομοσχεδίου ή τη διαφορά της αναπομπής από την αναφορά!

Ώρα και για υλοποίηση δεσμεύσεων Συμμαχίας
Από τις 2 Ιουνίου και την πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας, άρχισε να κυλά αντίστροφα και ο χρόνος για τη Συμμαχία Πολιτών και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έδωσε προεκλογικά, τονίζοντας μάλιστα πως αν αυτές δεν προωθηθούν, οι βουλευτές που θα εκλέξει θα παραιτηθούν. Θυμίζουμε σχετική δήλωση του κ. Λιλλήκα: «Σήμερα, 28 Απριλίου 2016, αντιπροσωπεία υποψηφίων βουλευτών της Συμμαχίας Πολιτών, κατέθεσαν ενυπόγραφη επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής αναφορικά με τις δέκα δεσμεύσεις του Κινήματος και την ευθύνη που αναλαμβάνουν. Η επιστολή αυτή αποτελεί ουσιαστικά οριστική και αμετάκλητη δήλωση αυτόματης παραίτησης από το αξίωμα του βουλευτή, δεδομένου ότι έχουν εκλεγεί, σε περίπτωση που εντός ενός έτους από την εγκαθίδρυση της νέας Βουλής δεν προωθηθούν στο ακέραιο από τη Συμμαχία Πολιτών οι δεσμεύσεις που καταγράφονται στην επιστολή». Στις δεσμεύσεις της Συμμαχίας περιλαμβανόταν η προώθηση προς ψήφιση μεταξύ άλλων της οριζόντιας ψηφοφορίας, του δικαιώματος των πολιτών να ανακαλούν τους εκλελεγμένους αξιωματούχους του κράτους στην περίπτωση αθέτησης των προεκλογικών τους δεσμεύσεων, της ανάρτησης για ένα μήνα σε ειδική ιστοσελίδα των νομοσχεδίων και ποτάσεων νόμου για να μπορούν οι πολίτες να καταθέτουν τα σχόλια και προτάσεις τους τα οποία θα προωθούνται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για πολύ σοβαρά ζητήματα έτσι ώστε να αποφασίζει ο ίδιος ο λαός, της διασύνδεσης της μισθοδοσίας των βουλευτών με βάση τις παρουσίες τους στην Ολομέλεια και στις επιτροπές στις οποίες είναι μέλη και της ειδικής φορολογίας για υπερχρεώσεις των τραπεζών στα δανειστικά επιτόκια. Μένει να φανεί κατά πόσο όλες ή μέρος των πιο πάνω προτάσεων μπορούν να προωθηθούν και πώς, ως επίσης και πώς θα κρίνει η Συμμαχία ότι έπραξε αυτά που δεσμεύτηκε.